U bent hier
Programma 2024
Beste kiezer, Dit verkiezingsprogramma vormt de blauwdruk voor een welvarende gemeente.
Een gemeente waar je aangenaam kan wonen, sporten, winkelen, genieten en waar de overheid een efficiënt en doeltreffend bestuur garandeert. De afgelopen jaren hebben we er, samen met onze coalitiepartner, voor gezorgd dat onze gemeente financieel gezond bleef zonder concessies te doen aan investeringen in veiligheid, duurzaamheid, sport en lokale economie. Op deze goede golf willen we blijven verder surfen. Dit sterke beleid willen we in de volgende legislatuur verder zetten. We streven ernaar dat elke inwoner, elk van jullie, zich thuis voelt in onze gemeente en zorg draagt voor elkaar. Thuis in Laarne-Kalken, dit is de inzet van de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Hoe we dit willen aanpakken, lezen jullie hieronder.
Mobiliteit
- Verkeersveiligheid is onze topprioriteit.
- Alle gemeentewegen en fietspaden moeten goed onderhouden worden.
- De R4 dient om Laarne te ontsluiten. We zeggen nee tegen een beleid dat enkel op grootsteden gericht is.
- De reiziger moet vlot zijn bestemming bereiken.
- Verkeersovertredingen pakken we aan.
- We zetten in op een veilige verplaatsing via trage wegen.
Verkeersveiligheid is onze topprioriteit.
Verkeersveiligheid is onze topprioriteit op het vlak van mobiliteit. Er is de afgelopen legislatuur veel geïnvesteerd in veilige infrastructuur. Er zijn echter nog steeds pijnpunten in onze gemeente, waaraan we de nodige aandacht dienen te schenken. We denken daarbij aan meer toegankelijke voetpaden, veiligere fietspaden, aangepaste schoolomgevingen en de verdere uitrol van autoluwe dorpskernen.
Alle gemeentewegen en fietspaden moeten goed onderhouden worden.
N-VA zal de veiligheid en het onderhoud van onze gewestelijke wegen bij de hogere instanties blijven aankaarten. We denken hierbij aan o.a. de vernieuwing van het wegdek van de Dendermondsesteenweg, de heraanleg van de Colmanstraat maar ook het kruispunt van de Colmanstraat met de Dendermondsesteenweg. Tot slot blijven we hameren op een snelle aanpak van de afrit R4.
Daarnaast blijven we inzetten op de vernieuwing van onze eigen lokale wegen, waarbij we zorg hebben voor de veiligheid van onze zwakke weggebruikers. Hierbij houden we ook rekening met de noden van personen met een beperking.
De R4 dient om Laarne te ontsluiten. We zeggen nee tegen een beleid dat enkel op steden gericht is.
Het toekomstige tracé voor de R4 en de E17 mag niet ten koste gaan van het waardevolle natuurgebied en de leefbaarheid van onze mooie landelijke gemeente. Daarnaast mag het nieuwe tracé geen extra verkeersdruk veroorzaken op de lokale wegen.
N-VA zal het lopende complexe dossier rond het viaduct van de E17 in Gentbrugge nauwgezet opvolgen en actief deelnemen aan overleg- en beslissingsmomenten om de belangen van onze gemeente te beschermen. Wij blijven waakzaam en betrokken, zoals we dat ook in de afgelopen legislatuur zijn geweest.
Met N-VA streven we ernaar dat er oplossingen komen die niet alleen voldoen aan grootstedelijke behoeften. We dringen erop aan dat er ook met onze gemeente voldoende rekening wordt gehouden.
De reiziger moet vlot zijn bestemming bereiken.
De N-VA wil alle vervoersmiddelen een juiste plaats geven in het verkeer. We bouwen verder aan netwerken voor zowel de fiets, de auto als het openbaar vervoer, waarbij we geval per geval naar de beste oplossing zoeken. Wat telt is dat de reiziger vlot en veilig zijn bestemming bereikt.
N-VA zal ook tijdens de geplande Vervoerregioraden blijven opperen dat de nieuwe plannen omtrent het openbaar vervoer worden herbekeken. Ook daar moet meer rekening worden gehouden met de noden van onze inwoners.
Verkeersovertredingen pakken we aan.
Verkeersveiligheid is een prioriteit voor de N-VA. We streven naar een veilige en leefbare omgeving voor alle weggebruikers. Verkeersovertredingen vormen een gevaar voor de openbare veiligheid en verstoren de leefbaarheid van onze gemeente. Daarom pakken we verkeersovertredingen streng aan en zetten we in op preventie en handhaving.
Hierbij intensiveren we verkeerscontroles om overtreders op te sporen en aan te pakken. Regelmatige en gerichte controles zorgen voor een afname van verkeersovertredingen en verhogen de verkeersveiligheid.
We zetten in op een veilige verplaatsing via trage wegen.
We blijven inzetten op een goed onderhoud van de talrijke trage wegen die onze gemeente rijk is.
Daarnaast kijken we bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen steeds of er nieuwe doorsteekjes of trage verbindingen mogelijk zijn. Deze trage verbindingen kunnen nuttig zijn voor fietsers en voetgangers.
Daarnaast blijven we focussen op de kenbaarheid en het gebruik van trage wegen voor fietsers en voetgangers. Trage wegen bieden vaak een manier voor actieve weggebruikers om zich veilig en gemakkelijk te verplaatsen, zonder in aanraking te komen van gemotoriseerd verkeer.
Veiligheid
- We zorgen ervoor dat iedere burger zijn wijkinspecteur kent.
- We zetten in op een goede ondersteuning van de buurtinformatienetwerken (BIN).
- We streven naar het gebruik van innovatieve middelen, zoals camerabewaking bij overlast.
Iedere burger kent zijn wijkinspecteur.
Het handhaven van de veiligheid op haar grondgebied is één van de belangrijkste kerntaken van de gemeentelijke overheid. We zetten daarom volop in op de wijkwerking van onze lokale politie. De wijkinspecteur is voor de inwoners het aanspreekpunt bij uitstek. De politie moet in iedere wijk van de gemeente aanwezig zijn. Zij zijn het best geplaatst om de gevoeligheden in de wijk aan te voelen en problemen op tijd te signaleren.
We zetten in op een goede ondersteuning van de buurtinformatienetwerken.
Voor de N-VA is veiligheid geen zaak van politie en justitie alleen; het gaat om een collectieve verantwoordelijkheid van burgers en overheid. We vragen daarom aan de politie om de Buurtinformatienetwerken (BIN) goed te ondersteunen en rekening te houden met de ervaringen en verzuchtingen van de leden van het BIN.
Ook dient het gemeentebestuur en de lokale politie actief in te zetten op de preventie van criminaliteit en overlast. De N-VA gelooft in een snelle en directe aanpak, waarbij frequent wordt gepatrouilleerd op gemelde plaatsen van overlast en de GAS-boetes voor recidivisten worden verhoogd. Zo kunnen we het gevoel van straffeloosheid én het gevoel van onveiligheid aanpakken.
We streven naar het gebruik van innovatieve middelen, zoals camerabewaking bij overlast.
We streven naar een veilige en leefbare samenleving voor al haar burgers. Om overlast en criminaliteit effectief aan te pakken, is het noodzakelijk om in te zetten op doelgerichte en moderne maatregelen. Het gebruik van tijdelijke camerabewaking bij overlast is een van de maatregelen die ons zal helpen om de openbare orde te handhaven en de veiligheid van onze inwoners te waarborgen.
Met tijdelijke camerabewaking kunnen de ordediensten gerichter en efficiënter optreden. De beelden helpen bij het identificeren van overtreders en het verzamelen van bewijsmateriaal. Hierdoor kunnen politie en justitie sneller en effectiever optreden. Dit vergroot de pakkans en draagt bij aan een snellere afhandeling van zaken, wat de capaciteit van onze ordediensten ontlast en hen in staat stelt om zich te richten op andere prioriteiten.
Milieu en klimaat
- We hebben oog voor meer ruimte voor hemelwater, gezonde waterlopen en waterzuivering.
- We willen mee aan de beleidstafel van het Nationaal Park Scheldevallei.
- De trage wegen en de bermen van onze wegen dienen goed te worden onderhouden.
- Sluikstorten moet strenger worden aangepakt.
We hebben oog voor meer ruimte voor hemelwater, gezonde waterlopen en waterzuivering.
Als gemeente dienen we het voorbeeld te tonen en concreet aan de slag te gaan met het goed te keuren hemelwater- en droogteplan. Hierbij maken we maximaal gebruik van subsidies, waarbij we de opvang van water verbeteren op onze openbare domeinen en investeren in waterbesparende maatregelen voor eigen gebouwen.
Bij nieuwe ontwikkelingen moet infiltratie van bij het begin in het ontwerp geïntegreerd zijn. We stellen voorwaarden voor maximaal hergebruik en infiltratie en gaan verder dan het strikt noodzakelijke, ook bij onze wegen. Elk nieuw project moet klimaatbestendig zijn.
We betrekken de burger en stimuleren een goede waterhuishouding bij de bestaande huizen en bedrijven door minder verharding, meer groendaken, hemelwaterputten met aantoonbaar hergebruik en infiltratiebekkens. Dat kan door burgerinitiatieven zoals tegelwippen, klimaatcoaches of groepsaankopen.
We willen mee aan de beleidstafel van het Nationaal Park Scheldevallei.
Het Nationaal Park Scheldevallei omvat de Kalkense Meersen. Door de niet-toetreding van onze gemeente, geven we de autonomie rond het beheer van de Kalkense Meersen uit onze handen. Voor N-VA is het duidelijk: het is nodig dat wij als gemeente mee aan het roer staan van het nationaal park en de uitvoering van het beleid mee bepalen. We streven ernaar dat Laarne toetreedt tot het Nationaal Park Scheldevallei.
Door deel uit te maken van het Nationaal Park Scheldevallei kunnen we samenwerken met andere gemeenten en organisaties om ecologische corridors te creëren, het landschap te beheren en de waterkwaliteit te verbeteren.
Dit park biedt daarnaast een unieke kans om onze waardevolle natuurgebieden te beschermen, het toerisme te stimuleren en een duurzame toekomst voor onze inwoners te waarborgen.
Bovendien biedt het park mogelijkheden voor educatie en recreatie, waardoor zowel inwoners als bezoekers kunnen genieten van de natuurlijke schoonheid van onze regio.
We zetten ons in voor een integrale aanpak waarbij natuurbehoud hand in hand gaat met lokale economische ontwikkeling, waarbij we streven naar een leefbare en gezonde omgeving voor iedereen. Het partnerschap binnen het Nationaal Park Scheldevallei versterkt onze inzet voor een groenere en duurzame gemeente.
De trage wegen en bermen van onze gemeenten dienen goed te worden onderhouden.
Als N-VA geloven wij sterk in het belang van goed onderhouden trage wegen. Ze zijn een waardevolle troef voor onze gemeente, bevorderen de levenskwaliteit van onze inwoners en dragen bij aan een duurzame toekomst. Wij zetten ons in om deze paden te beschermen, te onderhouden en te verbeteren, in nauwe samenwerking met onze gemeenschap en meldpunt voor trage wegen.
Daarnaast willen we met de N-VA werken aan een bermbeheerplan. Een bermbeheerplan is een strategisch document dat richtlijnen en maatregelen beschrijft voor het beheer van bermen langs wegen, paden, waterlopen en andere infrastructuren. Een goed uitgevoerd bermbeheerplan draagt bij aan een rijker en veiliger landschap, en ondersteunt zowel ecologische als recreatieve waarden binnen de gemeente.
Sluikstorten wordt streng aangepakt
We hanteren het principe: de vervuiler betaalt. De vervuiler mag ook weten waarvoor hij betaalt. Een transparante tariefzetting is essentieel om een draagvlak te creëren voor het gemeentelijk afvalbeleid.
We sensibiliseren de bevolking om samen afval te verminderen en organiseren preventiecampagnes en bestrijdingsacties tegen zwerfvuil.
Lokale economie en toerisme
- Als ondernemingsvriendelijke gemeente zetten we in op een lokaal aankoopbeleid.
- We gebruiken toerisme als een troef voor de lokale economie.
Als ondernemingsvriendelijke gemeente zetten we in op een lokaal aankoopbeleid.
Het lokaal ondernemerschap vormt de basis van onze welvaart, zorgt voor tewerkstelling en draagt bij tot het welzijn van onze burgers. Daarom willen we ook maximaal kansen bieden aan zelfstandige ondernemers en bedrijven.
Dit doen we door het lokaal aankoopbeleid verder uit te bouwen. We leiden de weg naar lokale handelaars door verder in te zetten op het platform ‘made in Laarne.’ We bouwen duurzaamheidscriteria in bij aanbestedingen zodat we lokale ondernemers maximale kansen bieden.
Als N-VA willen we ook inzetten op versnelde digitalisering van haar dienstverlening en administratieve vereenvoudiging. De uitwerking van een digitaal loket waar ondernemers eenvoudig en snel aanvragen kunnen indienen en opvolgen staat hierbij centraal.
Naast aandacht voor onze lokale handelaars, hebben we ook oog voor de wekelijkse markt die elke vrijdag in Laarne plaatsvindt. We blijven voorzien in een voldoende groot aanbod op deze markt met als doel om voldoende geïnteresseerden naar deze markt te lokken. Hier hebben ook onze ondernemers baat bij: de wekelijkse markt is een ontmoetingsplaats waar de inwoners van onze gemeente samen komen om samen een drankje te nuttigen. Ook dit element willen we blijven koesteren.
We gebruiken toerisme als een troef voor de lokale economie.
Toerisme is een cruciale motor voor economische ontwikkeling en creëert significante toegevoegde waarde voor onze gemeenschap. De N-VA ziet een belangrijke rol voor de gemeente als regisseur in het promoten en ondersteunen van het bestaande toerisme- en horeca-aanbod. Wij willen onze lokale troeven, zoals het Kasteel van Laarne en de Kalkense Meersen, optimaal benutten door brede samenwerkingen aan te gaan met andere gemeenten en organisaties zoals Herita en het Nationaal Park. Door het aanstellen van een toerisme- en lokale economieambtenaar kunnen we de nodige synergiën opbouwen tussen lokale handelaars en toeristische initiatieven.
Met de N-VA willen we dat de gemeente nauw samenwerkt met lokale toeristische actoren om aantrekkelijke toeristische arrangementen te ontwikkelen die de unieke charme van Laarne benadrukken. Hierbij worden historische en culturele trekpleisters, zoals het kasteel van Laarne, gecombineerd met recreatieve activiteiten zoals fietstochten langs de Kalkense Meersen. Daarnaast zien we dat deze ervaringen kunnen worden verrijkt met culinaire hoogtepunten door samen te werken met lokale restaurants, waardoor bezoekers kunnen genieten van streekproducten en traditionele gerechten.
Ruimtelijke ordening
- We hanteren het omgevingsbeleid als hefboom voor verschillende beleidsdoelstellingen.
- We streven naar kwalitatieve verdichting, met behoud van het gemeentelijk karakter.
- We stimuleren open en groene ruimte, met respect voor landbouwgebruik.
We hanteren het omgevingsbeleid als hefboom voor verschillende beleidsdoelstellingen.
We streven naar een geoptimaliseerd ruimtegebruik door een aanpak die de verschillende beleidsdomeinen omvat en een breed gedragen langetermijnvisie hanteert. Dit doen we om de bouwshift te realiseren, klimaatrobuust te worden en de biodiversiteit te versterken.
Ruimtelijke ordening moet meer zijn dan alleen de inrichting van gebouwen; het moet ook de link leggen met andere belangrijke doelstellingen zoals mobiliteitsplannen, energie- en klimaatplannen, hemelwaterbeheer, hitteplannen en de energietransitie.
Het omgevingsbeleid dient ook tijdig te worden geherevalueerd. Door herzieningen van RUP’s en bouwverordeningen, bijstellingen van verouderde verkavelingsvoorschriften en beleidskaders zoals woningtypetoetsen en groennormen, blijft het omgevingsbeleid realistisch en uitvoerbaar. Enkel zo kunnen we streven naar een duurzame en leefbare gemeente.
We streven naar kwalitatieve verdichting, met behoud van het gemeentelijk karakter.
Als N-VA willen we het landelijke karakter van onze gemeente behouden en beschermen. Als bruisende gemeente willen we echter ook voldoende ademruimte bieden voor betaalbaar wonen en voor de ontwikkeling van kleinschalige activiteiten door zowel ondernemers als landbouwers.
In de dorpskernen willen wij een selectieve woonverdichting toepassen om zo op lange termijn het landelijke karakter en de open ruimte te bewaren. Dit proces moet geleidelijk, verantwoord en met gezond verstand gebeuren, waarbij grote appartementsblokken niet wenselijk zijn. Hierbij behouden we bestaande woonuitbreidingsgebieden als onaangetast en zorgen we voor rechtszekerheid.
We stimuleren open en groene ruimte, met respect voor landbouwgebruik.
We versterken de open en groene ruimte door natuurontwikkeling, landschapsbeheer en een leefbaar platteland met voldoende plaats voor natuur, landbouw en zachte recreatie.
Hiervoor stellen we een plan (RUP) op voor de open ruimte om bouwvrije zones, stiltegebieden en openruimteverbindingen af te bakenen. Zo wordt de open ruimte beter beschermd.
Daarnaast vrijwaren we de open ruimte en richten ze in als een plek waar landbouw, natuur en recreatie elkaar vinden. In strategische landbouwzones voeren we een actief grondbeleid, zodat het landbouwgebruik niet in het gedrang komt door allerlei nieuwe ontwikkelingen.
Wonen en sociaal beleid
- We zetten in op een sociaal woonbeleid op maat van Laarne-Kalken.
- We streven naar een kwaliteitsvol woonaanbod in een duurzame woonomgeving.
- Het sociaal beleid dat we nastreven is een inclusief beleid, we houden rekening met personen met een beperking.
We zetten in op een sociaal woonbeleid op maat van Laarne-Kalken.
Het door Vlaanderen bepaalde aantal sociale woningen dient als streefdoel voor onze gemeente. Wij zetten ons in om deze doelen te behalen en tegelijkertijd de leefbaarheid te waarborgen.
Bij de realisatie van sociale woningbouwprojecten houden we altijd rekening met de sociale draagkracht van de directe buurt en de hele gemeente. Dit zorgt voor een evenwichtige en harmonieuze integratie.
Het uitgangspunt is en blijft dat sociale woningen beschikbaar moeten zijn voor inwoners die onvoldoende middelen hebben om zelf in huisvesting te voorzien. Solidariteit moet terechtkomen bij degenen die het echt nodig hebben en er recht op hebben. Om die reden willen we ook de sociale verhuurders blijvend aansporen om onderzoek naar buitenlandse eigendom bij sociale huurders uit te voeren, om misbruik en fraude tegen te gaan. Tegelijkertijd moedigen we private eigenaars aan om hun panden via sociale verhuur aan te bieden. Dit vergroot het beschikbare aanbod van sociale huurwoningen en zorgt voor een meer diverse woningmarkt.
Sociale huurders hebben rechten, maar ook plichten. De woonmaatschappij "Woonpijler", waarvan Laarne deel uitmaakt, dient streng toezicht te houden op de verplichting tot inschrijving bij de VDAB en de kennis van de Nederlandse taal.
Om jongeren, jonge gezinnen en ouderen de kans te geven om in hun thuisgemeente te blijven wonen, wensen we de toewijzingsregels aan te passen, zodanig dat we prioriteit geven aan doelgroepen met een lokale binding. Dit bevordert de cohesie en continuïteit binnen onze gemeenschap.
We streven naar een kwaliteitsvol woonaanbod in een duurzame woonomgeving.
Als N-VA zetten we ons in voor het behoud van voldoende kwalitatieve open ruimte en streven we naar een duurzame woonomgeving. Verdichting vormt hierbij een belangrijke leidraad om ruimte efficiënt te benutten zonder afbreuk te doen aan de leefbaarheid.
We stimuleren de private markt die kwalitatief woonaanbod wil creëren in onze gemeente, waarbij we hergebruik in het kader van wonen en herbestemming van gebouwen stimuleren. Een groter aanbod drukt de woningprijzen en zorgt zo voor betaalbaar wonen.
Bij grotere bouwprojecten, zoals de ontwikkeling van de site van Microfibers, leggen we een woningmix op. Dit zorgt voor een diverse en inclusieve woonomgeving.
Het sociaal beleid dat we nastreven is een inclusief beleid, we houden daarbij ook rekening met personen met een beperking.
Personen met een beperking vragen niet om een apart beleid. De N-VA kiest daarom voor een inclusief beleid. Concreet wil dit zeggen dat er in elk onderdeel van het gemeentelijk beleid aandacht is voor personen met verschillende noden, dan wel met een beperking.
Mantelzorgers die zich belangeloos inzetten voor mensen met een beperking of zorgbehoevende ouderen verdienen onze ondersteuning.
Onderwijs en kinderopvang
- Het aanbieden van het gemeentelijk onderwijs is een kerntaak.
- De schoolinfrastructuur willen we optimaal benutten door ze buiten de schooluren open te stellen voor het verenigingsleven.
- We ondersteunen de jonge gezinnen met kwalitatieve kinderopvang.
- We zorgen voor verkeersveilige schoolomgevingen.
Het gemeentelijk onderwijs zien we als troef.
De N-VA ziet het aanbieden van onderwijs als een kerntaak. Met de gemeentelijke overheid willen we een sterk en kwaliteitsvol basisonderwijs blijven aanbieden voor elk kind ongeacht de thuissituatie. Het uitbouwen van een sterk en kwaliteitsvol gemeentelijk basisonderwijs is een doelstelling die onze partij al jarenlang verdedigt. We zijn dan ook zeer tevreden dat we in de afgelopen legislatuur geïnvesteerd hebben in onze twee nieuwe basisscholen te Laarne en Kalken.
De schoolinfrastructuur wordt optimaal benut, door ze buiten de schooluren open te stellen voor het verenigingsleven.
Als N-VA zetten we volop in op de ‘multi-inzetbare school’. Het optimaal benutten van de schoolinfrastructuur is hierbij het vertrekpunt. Voor ons is dit niet alleen een kwestie van efficiëntie, maar ook van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Buiten de schooluren en tijdens de vakanties, dient de schoolinfrastructuur beschikbaar te zijn voor sport en speelpleinwerking. Ook het verenigingsleven, hobby-, amateur- en sportclubs en andere verenigingen moeten er terecht kunnen en dit tegen zo laag mogelijk tarief.
We ondersteunen jonge gezinnen met kwalitatief kinderopvang.
Kwalitatief en ruim aanbod van kinderopvang vinden wij belangrijk. De N-VA heeft in de huidige legislatuurperiode verder geïnvesteerd in de kinderverzorgsters en de onthaalouders, o.a. door bijkomende vergoedingen te voorzien. Op deze manier maakten we het beroep van onthaalouder opnieuw aantrekkelijker.
We zetten ook verder in op buitenschoolse opvang en bekijken in de volgende legislatuurperiode of we opvang dienen uit te breiden door publiek-private samenwerkingen aan te gaan.
We zorgen voor verkeersveilige schoolomgevingen.
Als N-VA maken wij ons sterk voor verkeersveilige schoolomgevingen. Waar het mogelijk is, maken we de schoolomgevingen autovrij of autoluw bij het begin en het einde van de schooldag. Dit vermindert het risico op verkeersongevallen en zorgt voor een rustiger en veiliger omgeving voor de kinderen.
Preventie en educatie zijn cruciaal om verkeersveiligheid te waarborgen. Hierbij werken we samen met de lokale politie voor verkeersveiligheidscampagnes en controles in de schoolomgeving. Zodanig dat we bewustwording creëren bij weggebruikers, kinderen en ouders.
We voorzien uitgebreide informatie over veilig verplaatsen naar school, waarbij we autoluwe routes voorstellen. Dit helpt ouders en kinderen om veiliger alternatieven te kiezen voor hun dagelijkse verplaatsing via de fiets of te voet.
Deze redenering trekken we door naar dorpspleinen, speelpleinen en het jeugdhuis waar vele kinderen en jeugd samenkomen. Ook in deze omgevingen moeten onze inwoners zich verkeersveilig kunnen bewegen. In concreto kan worden gedacht aan het creëren van een oversteekplaats aan de Skala en/of bredere fietspaden.
Dierenwelzijn
- We streven naar meer bescherming voor de bijenpopulatie.
- We hebben oog voor het belang van onze dieren.
We streven naar meer bescherming voor de bijenpopulatie.
Bijen zijn belangrijk omdat ze essentiële bestuivers zijn voor veel gewassen en wilde planten, waardoor ze cruciaal zijn voor voedselproductie en biodiversiteit. De N-VA wil de bijen daarom meer beschermen.
Dit willen we doen door meer bermen en groenstroken in te zaaien met inheemse bloemenmengsels die gedurende het hele groeiseizoen bloeien. Dit biedt een constante voedselbron voor bijen.
We nemen deel aan doelgerichte campagnes zoals “maai mei niet” en moedigen inwoners en bedrijven aan om hun tuinen en terreinen bijenvriendelijk in te richten met inheemse planten en bloemen.
We organiseren bewustwordingscampagnes om inwoners te informeren over het belang van bijen en hoe ze kunnen bijdragen aan bijenvriendelijke praktijken. We betrekken ook de scholen hierbij.
We raadplegen hierbij de imkers, die hierover advies kunnen geven.
We hebben oog voor het belang van onze dieren.
Gezelschapsdieren zijn geen gebruiksgoederen. Zowel de koper als de verkoper heeft zijn verantwoordelijkheid. Het aanschaffen van een huisdier moet een weloverwogen keuze zijn. We tekenen daarom in op campagnes die worden aangeboden door het ministerie van dierenwelzijn, zodat de impulsaankopen van huisdieren worden verminderd.
Voor de N-VA is het van belang dat vermijdbaar dierenleed zoveel mogelijk wordt vermeden. Wat ons betreft, moet dierenmishandeling een hogere prioriteit in het vervolgingsbeleid krijgen.
De samenwerking met vrijwilligersorganisatie Kapoela vzw blijven we waarderen, in het belang van onze straatkatten.
Soms is de bestrijding van ongewenste diersoorten een noodzakelijk kwaad. Denk maar aan de grote duiven- of rattenpopulaties in de stad. Hoe ongewenst ook, toch is ook het dierenwelzijnsaspect hier van belang.
Bestuur en financiën
- We zetten in op een efficiënt bestuur.
- We verlagen de belastingen als de uitgaven dit toelaten.
- We gebruiken de gemeentebelastingen als sturende kracht om andere beleidsdoelstellingen te ondersteunen.
- De gemeentelijke diensten dienen toegankelijk te zijn voor iedereen.
We zetten in op een efficiënt bestuur.
Efficiënt bestuur is de ruggengraat van een welvarend en dynamisch Vlaanderen, dat de sleutel is tot welvaart en welzijn voor al onze burgers. Als N-VA zetten wij in op een slanke, transparante en innovatieve overheid die haar middelen optimaal benut en haar burgers centraal stelt.
Aan het begin van de legislatuur toetsen we de uitgaven aan de inkomsten. We lijsten elke (significante) uitgave, subsidie en premie op en toetsen die aan het oorspronkelijke doel. Zo kunnen we bij het opstellen van het nieuwe meerjarenplan elke euro zo efficiënt en effectief mogelijk besteden.
Dienstverlening moet niet noodzakelijk gebeuren op het niveau van onze gemeente. Waar mogelijk kijken we over de gemeentegrenzen om via samenwerkingen onze inwoners de beste dienstverlening te geven aan de beste prijs.
We verlagen de belastingen als de uitgaven dit toelaten.
De aanvullende belasting voor de gemeente ligt een stuk hoger (7,8%), dan het Vlaams gemiddelde (7,17%) en onze omliggende buurgemeenten.
We geloven sterk dat onze gemeente efficiëntiewinsten kan boeken in het bestuur en de belasting hierdoor kan laten dalen naar het Vlaams gemiddelde of verminderingen kan voorzien voor bepaalde doelgroepen (zoals alleenstaanden). Dit zonder een schuldenput te creëren op de kap van de toekomstige belastingbetalers.
We gebruiken de gemeentebelastingen als sturende kracht om andere beleidsdoelstellingen te ondersteunen.
Gemeentebelastingen zijn een krachtig instrument om onze beleidsdoelstellingen te realiseren en bij te dragen aan een duurzame en leefbare gemeente. We wensen dit te gebruiken om beleidsdoelstellingen te ondersteunen.
Een sterk beleid rond het activeren van leegstaande panden zorgt voor een groter en kwalitatief woonaanbod en een veiliger en aangenamer straatbeeld. Een heffing op leegstaande gebouwen kan een instrument zijn om de eigenaar tot actie te laten overgaan.
Gemeentelijke diensten dienen laagdrempelig te zijn.
We zetten ons in voor een efficiënte, inclusieve en toegankelijke dienstverlening. De loketten met een snelbalie voor zaken die minder dan 10 minuten duren, passen perfect binnen onze visie van een slagvaardige en klantgerichte overheid. Het doel is om wachttijden te verkorten en de tevredenheid van onze burgers te verhogen.
Met een snelbalie kunnen eenvoudige en kortdurende verzoeken snel en efficiënt afgehandeld worden. Denk hierbij aan het afhalen van documenten, het verstrekken van standaardformulieren of het geven van korte informatie. Dit zorgt ervoor dat burgers niet onnodig afspraken hoeven te maken, voor dienstverlening die binnen enkele minuten afgerond kan worden. Dit sluit aan bij onze inzet voor een toegankelijke en efficiënte overheid die er is voor iedereen.
Migratie
● We bevorderen de integratie van migranten
We bevorderen de integratie van migranten
Met de N-VA stimuleren we de werkgelegenheid voor migranten door samenwerking met lokale bedrijven en organisaties. Dit kan door middel van stages, leerwerktrajecten en ondersteuning bij het vinden van werk.
De integratie van migranten wensen we te bevorderen door een maximale inzet op een goede kennis van het Nederlands en het nodige vrijwilligerswerk in gemeentediensten en verenigingen.
Tot slot voorzien we in voldoende betaalbare huisvesting voor migranten, zonder de druk op de bestaande woningmarkt te vergroten.
Sport
- We zorgen ervoor dat sport betaalbaar blijft.
- We bieden verenigingsondersteuning aan.
- Ook sportbeleid is inclusief beleid.
- We erkennen onze sportverenigingen als sociale netwerken.
- We voorzien voldoende combinaties van speel-en sportinfrastructuren met de nodige groene zones om actieve ontspanning te stimuleren
We zorgen ervoor dat sport betaalbaar blijft voor alle inwoners van Laarne.
Als N-VA streven we naar een betaalbaar sportaanbod in onze gemeente.
Dit doen we door in te zetten op een goed beheer en onderhoud van onze sportfaciliteiten zodat deze betaalbaar blijven. We zorgen er ook voor dat de sportverenigingen beroep kunnen doen op subsidies, waarbij het bestaande subsidiereglement grondig dient te worden herzien. Naast een goede samenwerking met onze sportverenigingen streven we voldoende openbare sportfaciliteiten na, zoals sportvelden, tennisvelden, en fitnessparken die gratis of tegen een lage prijs toegankelijk zijn.
We willen blijven inzetten op campagnes om het belang van sport en beweging te benadrukken, en bieden voldoende informatie aan onze inwoners over betaalbare of gratis sportmogelijkheden in de gemeente.
Voor de gezinnen met een laag inkomen voorzien we, via het OCMW, in financiële tegemoetkomingen zodat ook zij van het sportaanbod kunnen genieten.
We bieden verenigingsondersteuning aan.
We bieden administratieve en logistieke ondersteuning aan om sportverenigingen te ontlasten van niet-sportgerelateerde taken, zodat zij zich kunnen focussen op hun kernactiviteit: sport aanbieden. Ook materieel bieden we ondersteuning (zie programmapunt rond verenigingen).
Ook sportbeleid is inclusief beleid.
We voorzien in een aanbod van inclusieve sportactiviteiten. We ontwikkelen programma’s en evenementen die speciaal gericht zijn op het betrekken van kwetsbare groepen zoals mensen met een beperking en jongeren uit kansarme milieus.
Ook voor senioren blijven we in voldoende sportaanbod voorzien.
We erkennen onze sportverenigingen als sociale netwerken.
Met N-VA willen we inzetten op activiteiten waar verschillende sportclubs samenwerken. We willen sportverenigingen actief promoten als sociale netwerken die bijdragen aan het welzijn van jongeren. Door campagnes en informatieavonden kunnen we ouders en jongeren informeren over de voordelen van lidmaatschap bij lokale sportclubs. Daarnaast kunnen we nog meer inzetten op activiteiten waar verschillende sportclubs samenwerken en zich presenteren aan jongeren en ze kennis laten maken met diverse sporten. Denk maar aan de succesvolle break uit jezelf - dag.
Met deze aanpak willen we in Laarne een bloeiende sportgemeenschap creëren die iedereen de kans biedt om te sporten en te bewegen, bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn van onze inwoners.
We voorzien voldoende combinaties van speel-en sportinfrastructuren met de nodige groene zones om actieve ontspanning te stimuleren
Laarne-Kalken, als een groene gemeente, heeft veel potentieel voor buitenactiviteiten. We stellen voor om bestaande speelparken en groene zones te optimaliseren voor sport en recreatie door de aanleg van avontuurlijke speeltuinen, fitnessparcours en rustige hoekjes. Dit kan jongeren en gezinnen aantrekken om meer tijd buiten door te brengen en actief te blijven.
Hoewel Laarne en Kalken al beschikken over uitstekende sportfaciliteiten, is er altijd ruimte voor verdere verbetering. Met N-VA streven we ernaar om extra faciliteiten toe te voegen rondom bestaande complexen zoals een Finse piste rondom het complex in Kalken, picknickzones, en een opwaardering van de speeltuin aan het sociaal huis in Kalken. Verouderde infrastructuur moeten we blijven vernieuwen, met oog op een duurzaam sportbeleid. Dit kan de aantrekkingskracht en multifunctionaliteit van de sportcomplexen alleen maar verhogen.
Jeugd en Verenigingen
- De ondersteuning van onze lokale verenigingen moet verder worden uitgebouwd, vooral de wisselwerking met jeugdverenigingen moet beter
- In het belang van onze verenigingen blijven we inzetten op digitalisering.
- We werken een waarderingsbeleid uit voor onze vrijwilligers.
- We rollen een beleid uit rond grensoverschrijdend gedrag.
- Het bestaande subsidiereglement moet worden herzien.
- We voorzien een betere samenwerking met OverkopHuizen om de mentale gezondheid van onze jeugd te bevorderen.
De ondersteuning van onze lokale verenigingen moet verder worden uitgebouwd.
Met de N-VA dragen we het bestaan van de lokale verenigingen hoog in het vaandel. Om het verenigingsleven te ondersteunen willen we samenwerkingen tussen verenigingen in verschillende sectoren zoals jeugd, sport en cultuur bevorderen door netwerkbijeenkomsten. Het organiseren van regelmatige netwerkbijeenkomsten voor verenigingen zal resulteren in het uitwisselen van kennis en ervaringen en zal bovendien samenwerking stimuleren.
Er dient vooral een goede wisselwerking te ontstaan tussen de verenigingen en het gemeentebestuur, ook voor materiële uitdagingen. We denken hierbij aan herbruikbare bekers die verenigingen nu verplicht dienen te gebruiken. Er wordt daarnaast ook gedacht aan de aankoop van meer uitleenmateriaal, zoals een wasstraat dat gebruikt kan worden bij grote evenementen waar herbruikbare bekers worden gebruikt. Ook het aanbieden van groepsaankopen moet kunnen. Zo kunnen we, om het gebruik van de fiets ook in het verenigingsleven maximaal aan te wakkeren, voorzien in een groepsaankoop van fietslampjes. Ook voor ander materiaal (vb. oordopjes) kan dit bekeken worden.
In het bijzonder erkennen we het belang van onze jeugdbewegingen en jeugdverenigingen. We ondersteunen jeugdbewegingen in campagnes om leiding aan te trekken en stimuleren gelijktijdig jongeren in het nemen van engagement. We voorzien in gemeentelijke informatievoorziening rond het reeds bestaand informatieaanbod en we ondersteunen het volgen van opleidingen voor jeugdwerkers, animatoren & sportbegeleiders.
Verder behouden en versterken we het label ‘kindvriendelijke steden en gemeenten’, wat de aandacht van het lokale beleid voor kinderen en jongeren moet stimuleren.
In het belang van onze verenigingen blijven we inzetten op digitalisering.
Met de N-VA willen we een gemeentelijk platform voor alle verenigingen creëren. Op dit online platform ‘Verenigd in Laarne’ kunnen verenigingen zichzelf presenteren, evenementen aankondigen en nieuwe leden kunnen werven. We denken hierbij aan een spiegelbeeld van de succesvolle ondernemerspagina “Made in Laarne”. Ditzelfde platform kunnen we gebruiken om een zomeraanbod aan te maken van het gevarieerde sport-jeugd en cultuuraanbod van onze gemeente, zodat ouders met behulp van deze pagina hun vakantieplanning vorm kunnen geven.
We zetten ook verder in op de digitalisering door het verenigingsloket aan te bieden. Op deze manier kunnen verenigingen op één plaats terecht voor alle administratieve ondersteuning, het nodige advies en begeleiding bij bijvoorbeeld subsidieaanvragen. Samen met dit verenigingsloket voorzien we in een online boekingssysteem voor het boeken van gemeentelijke faciliteiten, die verenigingen tegen een gereduceerd tarief kunnen reserveren.
We werken een waarderingsbeleid uit voor onze vrijwilligers.
Met de N-VA willen we blijven inzetten op het waarderen van de vrijwilligers, o.a. door tijdens het Gala van de Gouden Leeuw een specifieke categorie te voorzien voor de vrijwilliger van het jaar.
We willen ook blijven inzetten op een aanbod van gratis of gesubsidieerde trainingen en workshops om de vaardigheden en kennis van vrijwilligers te vergroten. We denken daarbij aan cursussen in eerste hulp, leiderschap, projectmanagement, en conflictbeheersing. Daarnaast zetten we samen met onze vrijwilligers gemeentelijke wervingscampagnes op om meer mensen aan te moedigen om vrijwilliger te worden.
We rollen een beleid uit rond grensoverschrijdend gedrag.
Om een veilige en respectvolle omgeving in clubs en verenigingen te waarborgen, willen we een duidelijk beleid rond grensoverschrijdend gedrag implementeren. Dit omvat het opstellen van gedragscodes, het aanbieden van trainingen aan trainers en leiders, en het instellen van een meldpunt voor klachten. Een vertrouwenspersoon kan hier een cruciale rol in spelen om slachtoffers te ondersteunen en actie te ondernemen tegen ongewenst gedrag.
Het bestaande subsidiereglement moet worden herzien.
Het huidige subsidiereglement is verouderd. De verdeling van de subsidies moet in samenspraak met de bestaande adviesraden worden herbekeken. De subsidies willen we ook indexeren, hiermee bevorderen we de financiële duurzaamheid en continuïteit van verenigingen op lange termijn.
We voorzien een betere samenwerking met OverkopHuizen om de mentale gezondheid van onze jeugd te bevorderen.
Het is belangrijk om te investeren in goede initiatieven die focussen op de mentale gezondheid en weerbaarheid van jongeren. Onze jeugd moet ergens terecht kunnen, zowel voor ontspanning als voor ondersteuning. We kijken daarvoor in de richting van de reeds bestaande OverKopHuizen, die een succes blijken te zijn. Een doorgedreven samenwerking tussen het jeugdwerk en de OverKop netwerken (zoals in Wetteren) moet aangemoedigd en gefaciliteerd worden om dat succes verder te zetten zodat onze jeugd zijn weg vindt naar de juiste begeleiding.
Om de link tussen een goede mentale gezondheid en deelname aan verenigingen te versterken, willen we ook bewustwordingscampagnes opzetten. Deze campagnes kunnen in samenwerking met scholen, lokale verenigingen en het jeugdhuis worden georganiseerd. Zo kunnen we jongeren en hun ouders informeren over de voordelen van deelname aan groepen zoals Chiro, KSA, speelpleinwerkingen en sportclubs voor hun mentale welzijn.
Cultuur en erfgoed
- We voorzien in een breed cultureel programma dat voor iedereen toegankelijk is.
- We beschermen het erfgoed in onze gemeente.
We voorzien in een divers en breed cultureel programma.
Als N-VA wensen we initiatieven die bijdragen aan de eenheid en identiteit van Laarne te ondersteunen. Zeker projecten die lokale geschiedenis, tradities en verhalen belichten, moeten voldoende in de kijker worden gezet en worden gepromoot.
Cultuur moet voor iedereen in Laarne toegankelijk zijn. We zullen initiatieven ondersteunen die de deelname van alle inwoners bevorderen, ongeacht hun achtergrond of leeftijd. Specifieke aandacht gaat uit naar projecten die gemeenschapsvorming bevorderen door inclusiviteit en diversiteit. We blijven onze inwoners wijzen op het bestaan van de Uitpas, waarmee gezinnen in financiële moeilijkheden aan een lagere prijs van cultuur kunnen genieten.
Als N-VA willen we ook cultuur dichter bij de mensen brengen. Dit doen we door onze verenigingen de mogelijkheid te geven om het culturele aanbod te publiceren op een online platform ‘Verenigd in Laarne'.
We ondersteunen de culturele evenementen door onze gemeentelijke lokalen en materialen goed te onderhouden. We investeren als gemeente in voldoende geluid- en techniekelementen om grotere evenementen voldoende vlot te laten verlopen.
We beschermen het erfgoed in onze gemeente.
Ook erfgoed is voor de N-VA van essentieel belang. Ons erfgoed vertelt niet alleen waar we vandaan komen, het zegt ook iets over waar we naartoe gaan. Om die reden moeten we ons erfgoed beschermen.
We willen erfgoedorganisaties ondersteunen die ons erfgoed behouden, het voor het publiek toegankelijk maken en het verder onderzoeken. Met N-VA willen we het nodige budget te voorzien om het behoud en de restauratie van ons erkend erfgoed, waaronder de vele kapelletjes die onze gemeente rijk is, te realiseren. We kunnen daarvoor samenwerken met regionale en nationale erfgoedorganisaties om expertise, middelen en financiering te delen.
Verder willen we onze gemeente promoten als toeristische bestemming door nieuwe erfgoedroutes en evenementen te organiseren die bezoekers aantrekken.
Seniorenbeleid en ouderenzorg
- We willen meer aandacht hebben voor de geestelijke gezondheid van senioren en ouderen.
- We streven naar betaalbare zorg en wonen voor ouderen.
We willen meer aandacht hebben voor de geestelijke gezondheid van senioren en ouderen.
De vraag naar hulp- en dienstverlening voor senioren zal in de toekomst fors toenemen. Senioren en ouderen moeten hun weg blijven vinden naar een geestelijke gezondheidszorg op maat. De gemeente dient hen daarin te ondersteunen door hen naar de juiste instanties door te verwijzen. Zo kan ook eenzaamheid bestreden worden.
We streven naar betaalbare zorg en wonen voor ouderen.
De woon-, leef- en zorgbehoeften van senioren zijn veranderd. Senioren zijn actief, opgeleid en goed geïnformeerd. Meer dan twee op drie 80-plussers zijn volledig zelfredzaam. Het nieuwe seniorenbeleid moet ouderen in onze samenleving waarderen en versterken; niet betuttelen. De senioren zijn een volwaardige partner in de zorg, geen voorwerp van de zorg. Het traditionele aanbod-gestuurde hulpverleningsmodel moet vervangen worden door een moderner model, dat vertrekt vanuit de kracht van senioren binnen hun sociale omgeving.