Tegen autokeuring, voor overleg

Op 3 maart 2021, over deze onderwerpen: Mobiliteit - verkeersveiligheid, Ruimtelijke ordening
Recent verleende het provinciebestuur aan SBAT een vergunning voor het bouwen van een autokeuring op industrieterrein Veldmeers. N-VA Laarne is principieel gekant tegen de komst van een autokeuring op de vroegere Bonimex-site.
 

We vrezen dat een autokeuring zal zorgen voor abnormale verkeershinder, zeker met de uitbreiding van de sporthal en de toekomstige ontwikkeling van de site Microfibres in het achterhoofd. Onze fractie gaf dan ook een negatief advies in de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening. We zijn van oordeel dat een autokeuring geen ‘lokaal bedrijf’ is en dus niet thuishoort in een ‘zone voor lokale bedrijven’. Het bedrijventerrein Veldmeers is historisch gegroeid rond Laarne Fabriek en ligt ingesloten tussen woonclusters. Geen goede locatie om een autokeuring te vestigen dus.

Daarom is de N-VA voorstander om opnieuw in beroep te gaan tegen de vergunning die door het provinciebestuur op 4 februari 2021 werd afgeleverd. Dit zou een volgende stap zijn in de procedure volgend op de tweede vergunningsaanvraag (spoor 2). Wie door het procedurele kluwen niet meer weet waar we vandaag staan, is een handig overzicht opgenomen onder dit artikel. Voor de duidelijkheid: er is een procedure die volgde op de eerste vergunningsaanvraag van 2014 (spoor 1) en een procedure die volgde op de vergunningsaanvraag van eind 2019 (spoor 2).

Tegelijk begrijpen we dat het hier niet gaat om een beleidsbeslissing, maar wel om een vergunningsbeslissing. Als de gemeente in beroep zou gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen is het laatste woord aan de rechter. De kans bestaat dan dat het beroep alsnog wordt verworpen en de vergunning geldig blijft. We hebben er dus alle belang bij in gesprek te gaan met SBAT. Dialoog is steeds de beste oplossing!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is